Always On Alert Sistemi

21 Eyl by NURULLAH ÇAKIR

Always On Alert Sistemi

SQL Server Always On kullanıcıları için takip edilmesi gereken birkaç önemli nokta vardır.

 

Availability Group’umuz failover mu olmuş?

Secondary Sunucuya aktarım devam etmiyormu?

Secondary Sunucuya yapılan aktarım resume olmuş mu?

 

Yukarıda belirttiğim işlemler için alert tanımlayıp böyle durumlar gerçekleştiğinde size mail atmasını sağlayabilirsiniz. Bu makaleden önce “Yeni Kurulumda yapılması gereken konfigurasyonlar” isimli makalemi okumanızı tavsiye ederim. Alert ve Database Mail ile ilgili bilgiler konusunda sizi yönlendirecektir.

 

İlk olarak Availability Group’un failover olması durumunda alert üretip bize mail atmasını sağlayacak yapıyı oluşturalım.

 

Aşağıdaki gibi SQL Server Agent altında Alert tab’ına sağ tıklayıp new alert diyoruz.

 

 

Aşağıdaki ekran da görüldüğü gibi  Name kısmına Always ON Monitoring Role Change yazıyoruz. Alerts will be raised based on kısmından Error Number’ı seçip 1480 yazıyoruz.

 

Daha sonra bize mail atılmasını sağlamak için Sol tarafta görünen Response tab’ına geçiyoruz.  Aşağıdaki ekran görüntüsünde görüldüğü gibi Notify operators’ü seçip daha önce tanımlamış olduğumu Operator’ü seçiyoruz ve Email kısmını işaretliyoruz. Bu işlemlerin doğru bir şekilde çalışmasını sağlamak için “Database Mail Konfigurasyonu” ve “Operator Tanımlamak” isimli makalelerimi okumanızı tavsiye ederim.

 

Ve bu işlemlerin ardından Secondary Sunucuya aktarım devam etmiyormu? sorusu ile ilgili aynı işlemleri yapıyoruz.Sadece error number kısmına 35264 yazıyoruz.

 

Secondary Sunucuya yapılan aktarım resume olmuş mu? Sorusu ile ilgili aynı işlemleri yapıyoruz. Sadece error number kısmına 35265 yazıyoruz.

 

Always On için oluşturabileceğiniz diğer alert’lerin listesine aşağıdaki sorgu yardımıyla ulaşabilirsiniz. Yukarda anlattığım aynı işlemi sadece Error Number’ları(scriptte message_id kolonu) ve alert isimlerini değiştirerek uygulayabilirsiniz.

select * from sys.messages where 
(language_id=1055 or language_id=1033) AND text like '%availability%'

 

SQL Server Alert Kodları ile ilgili bilgiyi aşağıdaki link’te bulabilirsiniz.

https://blog.sqlrx.com/2015/08/27/alwayson-monitoring-and-alerting/

 

Loading

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir