SQL Server Instance üzerine DPM Agent Yükleme

22 Eyl by NURULLAH ÇAKIR

SQL Server Instance üzerine DPM Agent Yükleme

SQL Server sunucularındaki veritabanların backup’larını DPM ile alabilmek için öncelikle DPM Sunucusu üzerinden SQL Server sunucularına DPM Agent yüklenmesi gerekmektedir. DPM Administrator Console’u yönetici olarak çalıştırdıktan sonra aşağıdaki gibi  sol alt taraftaki Management kısmına gelip yine sol tarafta yukarda Install yazan sekmeye tıklıyoruz.

Gelen ekran aşağıdaki gibi Install Agents seçili haldeyken next diyerek ilerliyoruz.

 

 

Sonraki ekranda aşağıdaki gibi Computername kısmına hangi SQL Server Sunucusuna agent yüklemek istiyorsanız o sunucunun ismini yazıp Add butonuna tıklamanız gerekiyor. Siz ismi yazarken isim kendisi otomatik olarak zaten gelecektir. Eğer eklediğiniz sunucu bir windows cluster’a dahilse ve windows clusterdaki diğer sunuculara agent kurulumu yapılmamışsa size diğer sunucularada kurulum yapıp yapmayacağınızı soracaktır. Bu seçenek çıkarsa diğer sunucularıda seçip hepsine tek seferde kurulum yapabilirsiniz.

 

 

Bir sonraki ekranda aşağıdaki gibi dpm agent kurulacak sunucuda yetkisi olan bir kullanıcı gerekmektedir. Gerekli bilgileri doldurarak next diyoruz.

 

 

 

Bir sonraki ekranda aşağıdaki gibi kurulum yapılan sunucu ya da sunucuların restart edilip edilmeyeceğini soruyor. Biz restart’ı kendimiz yapmak istediğimizden No,I will restart the selected computers later diyerek ilerliyoruz. Eğer sunucularınızı sırasıyla restart etmeniz uygunsa Yes,Restart the selected computers after installing the protection agents(if required) seçeneğini seçmeniz daha uygun olacaktır. Kurulum aşamasında sunucu restartı gerekirse otomatik olarak restart’ı kendi gerçekleştirecektir.

 

 

Bir sonraki ekran kurulumu yapıyoruz. Ben ilk denememde aşağıdaki gibi bir hata aldım.

 

 

Bu hatanın birkaç sebebi olabilir.

 

DPM Agent kurmak istediğim sunucuda zaten başka bir DPM Server’ın agent’ı kurulu durumda olabilir. Ben böyle bir kurulum olmadığını biliyorum.

 

DPM Agent’ı kurmak istediğim sunucu ile Domain Controller senkronize değildir. DPM kuracağım sunucuya gidip cmd komut satırını yönetici olarak çalıştırıp aşağıdaki gibi net time /set komutunu çalıştırıyorum.

 

 

Yada backup alacağım sunucu Domain Controller olabilir ve işletim sistemi Windows Server 2003 ten daha eski bir sürümde olabilir.

 

Yada Agent kuracağım sunucu ile DPM Server arasında firewall nedeniyle bazı portlar kapalı olabilir. Bu işlem için sistem güvenlik ekibinizle görüşüp takılan portları öğrenip gerekli portları açtırmanız gerekir. Aşağıdaki linkte DPM’in hangi portları kullandığını görebilirsiniz.

https://technet.microsoft.com/en-us/library/hh757794(v=sc.12).aspx

Bütün bu düzenlemeleri yaptıktan sonra Agent kurulumu tamamlandı.

NT AUTHORITY/SYSTEM  kullanıcısını instance üzerinde sysadmin olarak yetkilendirmeniz gerekir. Security->Logins üzerinden ilgili kullanıcıyı bulup üzerinde sağ tıklayarak properties demelisiniz ve açılan sekmeden sol taraftaki server roles kısmından sysadmin’i işaretleyip ok’e tıklamalısınız.

Bir sonraki adım ise DPMRA servisini otomatik bir şekilde çalışır hale getirmektir.

 

Başlat->Çalıştır’a aşağıdaki gibi services.msc yazıyoruz.

 

 

DPMRA servisini bulup sağ tıklayarak properties diyoruz ve aşağıdaki ekrandaki gibi otomatik çalışacak şekilde ayarlayıp ok’e tıklıyoruz.

 

 

Aynı şekilde SQL Server VSS Writer servisinin de otomatik olması ve start durumda olması gerekiyor.

 

Bu işlemlerden sonra Backup alacağımız sunucuyu(Backup’ı alınacak SQL Server veritabanı hangi sunucudaysa o sunucu) restart etmemiz gerekiyor.

 

DPM Sunucusunun restart olmasına gerek yok.

 

Kurulumu bu şekilde tamamlamış olduk. “DPM üzerinde Backup almak için Protection Group Tanımlama” makalemizde Protection Group oluşturarak DPM ile SQL Server backuplarımızı nasıl alacağımızı görebilirsiniz.

Loading

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir