Disklerde Yer Kalmadığı Zaman Veritabanını Başka Bir Diskten Büyütmek

30 Oca by NURULLAH ÇAKIR

Disklerde Yer Kalmadığı Zaman Veritabanını Başka Bir Diskten Büyütmek

Veritabanı tasarlarken disk ihtiyacını doğru analiz edip veritabanını koyacağımız disklerin boyutunu baştan sağlıklı bir şekilde belirlemek gerekir. Bazen işler bizim planladığımız gibi gitmeyebilir.(Aslında çoğu zaman :))

 Herşeyi ne kadar iyi planlarsanız planlayın bazen yeni bir uygulama gelir ve disklerinizdeki boş alan planladığınızdan daha erken biter. Böyle bir durumda;

  • Depolama ünitenizde yer varsa online bir şekilde disklerinizin boyutunu arttırabilirsiniz,
  • Veritabanını başka bir diske taşıyabilirsiniz,
  • Hiç kesinti almadan veritabanının başka bir diskten büyümeye devam etmesini sağlayarak hiç kesinti almadan sorununuzu çözebilirsiniz.

 

Bu makaledeki konumuz veritabanını başka bir diskten büyütmek olacak.  Konunun devamına geçmeden önce veritabanı file group yapısı ve veritabanı file’ları ile ilgili detaylı bilgi almak için “Veritabanı Oluşturmak Deyip Geçmeyin!” isimli makalemi okumanızı tavsiye ederim. Herkes veritabanı oluşturma işleminin sağ tık new database olduğunu düşünür fakat veritabanı oluşturmak aslında veritabanı yöneticiliğindeki en önemli argümanlardan biridir. Bu makaleyi okuduğunuzda ne demek istediğimi daha iyi anlayacaksınız.

Aslında çözüm çok basit. Veritabanında tablolarının çalıştığı filegroup üzerinde boş disklerde konumlandıracağımız yeni file’lar oluşturacağız ve dolan disklerdeki file’ların auto growth’unu none yaparak dolan disklerin veritabanı tarafından kullanılmasını engelleyeceğiz. Bu şekilde veritabanı boş olan disklerden büyümeye devam edecek.

Örnek olarak aşağıdaki gibi veritabanı üzerinde sağ tıklayarak properties diyerek Files sekmesine geliyoruz.

Add files diyerek,

  1. Logical Name kısmından file’a bir isim veriyoruz.
  2. FileGroup kısmından hangi filegroup’un boş diskten büyümesini istiyorsak o filegroup’u seçiyoruz.
  3. Initial Size kısmından file için bir ilk büyüklük seçiyoruz. 256 MB’dan az olmamasını tavsiye ederim.
  4. Autogrowth kısmından aşağıdaki gibi In Megabytes’ı seçerek en az 256 olacak şekilde konfigure ediyoruz.
  5. Path kısmından … olan yere tıklayarak boş diskteki bir klasörü seçiyoruz. Ben büyük veritabanları için genelde minimum 6 disk olacak şekilde yapıyorum. O yüzden bu işlemi büyük bir veritabanı için yapacaksam 6 farklı disk için 6 farklı file oluşturmayı tercih ederim.
  6. Tabloların kullandığı filegroup’a yeni file’ları ekledikten sonra mevcut file’ların hepsi için autogrowth’un yanındaki … ‘ya tıklayarak enable autogrowth’taki tik’i kaldırıyoruz ve ok’e basıyoruz. Bu şekilde veritabanı artık boş olan diskteki file’lardan büyümeye devam edecek.

Loading

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir