Upgrade Data-tier Application ile Veritabanınızı Güncelleyin

11 Eki by NURULLAH ÇAKIR

Upgrade Data-tier Application ile Veritabanınızı Güncelleyin

Data Tier Application ile extract, export, deploy ve import kavramlarının ne olduğunu ve nasıl yapıldığını, dacpac ve bacpac arasındaki farkı, DAC ile veritabanlarını şema yapılarıyla ya da şema yapısınında yanında tüm verisiyle beraber nasıl taşıyacağınızı öğrenmek için bu makaleyi okumadan önce “Data-Tier Application Nedir ve Nasıl Kullanılır” isimli makaleyi okumanızı tavsiye ederim.

 

Bu makalede bir önceki makalede şema yapısını taşıdığımız AdventureWorks2014Yeni veritabanında bir değişiklik olduğunda sadece değişikliklerin yeni instance’a aktarılması için gerekli işlemleri yapacağız.

İlk instance üzerindeki AdventureWorks2014Yeni veritabanına bir tablo ekleyin(Ben UpgradeDataTierYeniEklenenTablo isminde bir tablo oluşturdum.) ve extract ile şema yapısını oluşturun.

 

Daha sonra yeni instance’a gelerek AdventureWorks2014YeniDacSonrasi ismiyle aktardığımız veritabanının üzerine gelerek aşağıdaki sağ tıklayıp Upgrade Data-tier Application…’a tıklayın.

 

 

Bir sonraki ekranda aşağıdaki gibi extract ettiğimiz dosyası seçerek next diyoruz.

 

 

 

Bir sonraki ekranda değişiklikleri kontrol ediyor. Biz herhangi bir tablo yapısında değişiklik yapmadığımız için aşağıdaki gibi bir ekran görmeniz gerekiyor.

 

Bir sonraki ekranda Rollback on failure’u seçerseniz upgrade sırasında bir hata alırsa yapılan işlemleri rollback yapacaktır. Eğer bunu işaretlemezseniz ve upgrade sırasında bir hata oluşursa yeni instance’da ki veritabanını yeniden restore etmeniz gerekebilir. Ben işaretleyerek next diyorum.

 

 

Bir sonraki ekranda Action kısmında, ilk instance yeni eklediğimiz veritabanındaki tablonun create edileceği bilgisi karşımıza çıkıyor.

 

Operation:Create, Type: SqlTable, Object: [dbo].[UpgradeDataTierYeniEklenenTablo]

 

 

Next, Next ve Finish diyerek işlemi tamamlıyoruz. Yeni instance üzerinde DAC ile taşıma işlemi yaptıktan sonra veri girişi yapıldıysa DAC ile Upgrade yapmak verilerinizi kaybetmenize sebep olabilir. Bu risk sizin için önemli değilse(genelde geliştirme aşamasında yapılan bir işlem olduğu için içindeki veriler önemli olmaz.) DAC ile Upgrade işlemini kolay ve hızlı bir şekilde yapabilirsiniz.

Loading

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir