Supplemental Logging (tamamlayıcı günlük kaydı) nedir ?

25 Ara by Ahmet Duruöz

Supplemental Logging (tamamlayıcı günlük kaydı) nedir ?

Redo log dosyaları genellikle instance recovery ve media recovery için kullanılır. Bu tür işlemler için gereken veriler otomatik olarak redo log dosyalarına kaydedilir. Ancak, redo  tabanlı bir uygulama, redo log dosyalarında ek sütunların kaydedilmesini gerektirebilir. Bu ek sütunları log dosyalrına kaydetme işlemine tamamlayıcı günlük kaydı (supplemental logging) adı verilir.

Oracle veritabanı varsayılan olarak herhangi bir ek günlük kaydı (supplemental logging) sağlamaz, bu da LogMiner’ın varsayılan olarak kullanılamayacağı anlamına gelir. Bu nedenle, LogMiner tarafından analiz edilecek günlük dosyalarını oluşturmadan önce en azından minimum düzeyde supplemental logging işlemini etkinleştirmelisiniz.

Aşağıda, ek sütunların gerekli olabileceği durumlara örnekler verilmiştir:

  • Yeniden yapılandırılmış SQL ifadelerini farklı bir veritabanına uygulayan bir uygulama (örneğin Goldengate), güncelleme ifadesini V$LOGMNR_CONTENTS görünümü tarafından döndürülen yeniden yapılandırılmış SQL’de gösterilen ROWID ile değil, satırı benzersiz şekilde tanımlayan bir dizi sütunla (örneğin, bir birincil anahtar) tanımlamalıdır, çünkü bir veritabanının ROWID değeri farklı olacaktır ve bu nedenle başka bir veritabanında anlamsız olacaktır.
  • Bir uygulama, yalnızca değiştirilen sütunların değil tüm satırın önceki görüntüsünün günlüğe kaydedilmesini gerektirebilir, böylece satır değişikliklerinin takibi daha verimli olur.

Supplemental logging grubu, supplemental logging  etkinleştirildiğinde redo log dosyalarına kaydedilecek ek sütunlar kümesidir. Günlük grubundaki sütunların ne zaman günlüğe kaydedileceğini belirleyen iki tür tamamlayıcı günlük grubu vardır:

  • Koşulsuz tamamlayıcı günlük (Unconditional supplemental log) grupları : Belirtilen sütunların önceki görüntüleri, güncellemenin belirtilen sütunlardan herhangi birini etkileyip etkilemediğine bakılmaksızın, bir satır her güncellendiğinde günlüğe kaydedilir.
  • Koşullu tamamlayıcı günlük (Conditional supplemental log) grupları: Belirtilen tüm sütunların önceki görüntüleri yalnızca günlük grubundaki sütunlardan en az biri güncellenirse günlüğe kaydedilir.

Ek günlük grupları, sistem tarafından oluşturulmuş veya kullanıcı tanımlı olabilir.

İki tür tamamlayıcı günlük kaydına ek olarak, iki ek günlük kaydı düzeyi vardır:

  1. Veritabanı seviyesinde Supplemental Logging
  2. Tablo seviyesinde Supplemental Logging

 

Loading

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir