audsys.aud$unified tablosuna insert işlemindeki “gc freelist” bekleme olayı

23 Ara by Ahmet Duruöz

audsys.aud$unified tablosuna insert işlemindeki “gc freelist” bekleme olayı

Unified ya da  geleneksel audit tablolarındaki insert işlemlerinde , bu tabloların tablo alanları ASSM (automatic segment-space management) olmasına rağmen “gc freelist” şeklinde bekleme olayı görülebilmektedir. Hatta beklemeler veritabanı instance’ının asılı kalmasına da yola açabilmektedir.

Bekleme olayı aşağıdaki işlemlerde görülebilmektedir.

  • insert into sys.aud$ (Geleneksel Audit Trail)
  • insert into audsys.aud$unified (Unified Audit Trail)

Bu iki tablonun ASSM (automatic segment-space management) olan bir tablo alanında olduğundan emin olmak gerekiyor. Aksi takdirde bu tabloları ASSM (automatic segment-space management) olan bir tablo alanına taşımak bekleme olayının olmamasını sağlayacaktır.

ASSM (automatic segment-space management) olan bir tablo alanında olmasına rağmen bekleme olayı görülüyorsa genel önbellek öğesi yüzdesini belirten “_gc_element_percent” şeklindeki gizli parametrenin yetersizliğinden kaynaklanmaktadır. Bu parametrenin 12c veritabanlarındaki varsayılan değeri 120 dir. Bunu arttırmak bekleme olayını ortadan kaldıracaktır.

Parametre değeri olarrak 140 ile 200 arasında bir değer önerilmektedir. Aşağıdaki gibi değiştirebilirsiniz. Değişim sonrasında instance’ın yeniden başlatılması gerekcektir.

SQL> alter system set "_gc_element_percent"=200 scope=spfile sid='*';

System altered.

 

sonrasında intance yeniden başlatılır. 

 

Loading

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir