Veritabanında Bazı Nesnelerin Script’ini Almak

6 Eyl by NURULLAH ÇAKIR

Veritabanında Bazı Nesnelerin Script’ini Almak

“Veritabanının Tamamının Script’ini Almak” isimli makalemizde veritabanına ait tüm nesnelerin create script’ini almayı anlattık. Fakat bazen bu işlem ihtiyaçlarımızdan fazlasını veriyor olabilir. Sadece tek bir prosedür’ün ya da sadece tek bir tablonun script’ini almamız gerekebilir. SSMS üzerinde prosedür, view, function vb. kısaca hangi nesne olursa olsun üzerine sağ tıklayınca aşağıdaki örneklerdeki gibi o nesneye ait her türlü script’i alabilirsiniz.

 

Örneğin view script’lerini aşağıdaki gibi alabilirsiniz.

 

 

 

Tablo script’lerini aşağıdaki gibi alabilirsiniz.

 

 

 

Örneklerini kendiniz deneyerek çoğaltabilirsiniz. Fakat tablolarla ilgili bir ayrıntı paylaşmak isterim. Bazı tablolar partition yapılmış olabilir. Partition yapılmış tabloların script’ini yukarıdaki şekilde almak istediğinizde partition yapılmış halini vermeyecektir. Partition yapılmış tabloların listesine erişebilmek için “Veritabanında Partition Yapılmış Tabloları Bulmak” isimli makalemdeki script’i kullanabilirsiniz. Partition yapılmış tabloları bulduktan sonra bu tabloların partition yapılmış halinin script’ini alabilmek için aşağıdaki gibi veritabanı üzerine sağ tıklayıp Tasks-> Generate Scripts diyoruz.

 

 

İlk gelen ekranda Do not show this page again seçeneğini seçerek ilerliyoruz.

 

 

Sonraki ekranda  aşağıdaki gibi script’ini alacağımız tabloyu seçiyoruz ve next diyoruz.

 

Aşağıdaki ekranda Script’i nereye kaydedeceğimizi soruyor. Ben yeni bir query ekranı açıp oraya aktarması için Save to new query window seçeneğini seçiyorum.

 

 

Save to Clipboard derseniz script’i kopyalamış gibi olursunuz istediğiniz sekmeye ctrl v ile yapıştırabilirsiniz. Save to file derseniz sql uzantılı bir dosya içine de kaydedebilirsiniz. Sonraki aşamalarda başka bir seçenek seçmeden next finish diyerek işlemi tamamlıyoruz.

Loading

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir