SQL Server Availability Group Failover İşlemi

1 Kas by NURULLAH ÇAKIR

SQL Server Availability Group Failover İşlemi

Bazen Always On sunucularından birini restart etmeniz gerekebilir. Böyle bir durumda sağlıklı bir şekilde restart edeceğiniz sunucudaki Availability Group’ları diğer sunucuya failover etmeniz gerekir. Sağlıklı bir şekilde failover işlemini gerçekleştirebilmek için öncelikle her iki sunucudaki primary ve secondary veritabanlarının failover mode’unu ve senkronizasyon durumunu görmek gerekir. AG’ler Automatic failover modunda ve veritabanları her iki node üzerinde de synchronized durumdaysa failover işlemini gerçekleştirebiliriz. Sunucu üzerindeki tüm veritabanları için senkronizasyon durumunu tek bir script ile görebilmek için  “SQL Server Availability Group Veritabanları Senkronizasyon Durumları” isimli makalemi okuyabilirsiniz.

Failover işlemini iki yöntemle yapabiliriz.

Yöntem1: SSMS üzerinden gerçekleştirebiliriz. Failover yapacağınız AG üzerine gelip sağ tıklayarak Failover’a tıklıyoruz.

 

Bir sonraki ekranda Do not show this message’ı tıklayıp next diyoruz.

 

Bir sonraki ekranda ise failover yapılacak instance’ın bilgisini veriyor. Next diyerek ilerliyoruz.

 

 

Bir sonraki ekranda yeni primary olacak server’a bağlanmanızı istiyor ve connect diyerek bağlanıp next diyoruz.

 

 

Next ve Finish diyerek failover işlemini tamamlamış oluyoruz.

 

Yöntem2: Failover Cluster Manager’ı kullanarak failover işlemini yapabiliriz. Ben daha pratik ve hızlı olduğu için bu yöntemi kullanıyorum. Ama bu yöntemi kullanırken makalenin başında belirttiğim senkronizasyon durumlarını gösteren script’i çalıştırmayı ihmal etmeyin. Roles üzerinden ilgili AG’ye sağ tıklayıp Move ve Select Node diyoruz.

 

 

 

Karşımıza aşağıdaki gibi aynı windows cluster’daki sunucular çıkıyor. Failover yapmak istediğimiz sunucuyu seçip ok’e tıklıyoruz ve failover işlemi bir süre sonra tamamlanmış oluyor. Bizim örneğimizde aynı cluster’da toplam 2 sunucu olduğu için aşağıdaki gibi failover yapabileceğimiz 1 tane sunucu çıktı.

 

 

Loading

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir