11 Eki by NURULLAH ÇAKIR

Data-Tier Application Nedir ve Nasıl Kullanılır

Data-Tier Application Version 1.1 (DAC) SQL Server 2008 R2 ile beraber hayatımıza girdi.

 

Data-Tier Application ile uygulamalarımıza ait veritabanlarını tüm gereksinimleriyle beraber(tablolar, şemalar, loginler vb.) production ortama aktarabiliyoruz. Aslında bu özelliği kullanarak veritabanlarını bir instance üzerinden başka bir instance’a da taşıyabiliriz.

 

Data-Tier Application(DAC) kullanarak veritabanını test ortamından production ortama aktaran bir örnek yapalım.

 

DAC ile veritabanını içinde veri olacak ya da olmayak şekilde production’a aktarabiliriz.

 

Aşağıda görüldüğü gibi veritabanı üzerinde sağ tıklayarak Task ve daha sonra Extract Data-tier Application…’a tıklarsak veri olmadan bütün şema yapısıyla beraber dacpac uzantılı bir dosya oluşturacaktır. Export Data-tier Application…’a tıklarsak da veritabanındaki veriyide içinde barındıran bacpac uzantılı bir dosya oluşturacaktır.

 

Diğer seçeneklerde de veritabanını Azure’da ki bir SQL veritabanına ya da wm’e deploy edebilirsiniz.

 

 

Biz Extract Data-tier Application’a tıklayarak içinde veri olmadan sadece şema yapısını barındıran bir dacpac dosyayı oluşturalım.

 

Karşımıza aşağıdaki gibi bir ekran çıkıyor. Save to DAC package file yazan kısımda dosyayı kaydedeceğimiz path bilgisi bulunuyor. Browse diyerek istediğimiz lokasyona kaydedebiliriz.

 

Next, Next ve Finish diyerek işlemi tamamlıyoruz.

 

 

Daha sonra veritabanının şema yapısını taşıyacağımız instance’a gelerek Databases sekmesine sağ tıklayarak aşağıdaki gibi Deploy Data-tier Application… diyoruz. Eğer bir önceki adımda dosyamızı export yöntemi ile oluştursaydık burada Deploy yerine Import işlemi yapmamız gerekirdi.

 

Daha sonra karşımıza gelen ekranda bir önceki adımda oluşturduğumuz dacpac uzantılı dosyayı browse ediyoruz.

 

 

Next diyerek ilerliyoruz. Bize aşağıdaki gibi deploy edeceğimiz veritabanı ismini soruyor. Buradan önceki instance’da daki isim otomatik geliyor. İsterseniz ismi değiştirebilirsiniz. Ben AdventureWors2014YeniDACSonrasi olarak değiştirdim.

 

 

Sonraki adımlarda next ve finish diyerek işlemi tamamlıyoruz.

 

 

Loginlere bakarsanız eski instance üzerinde AdventureWorks2014Yeni veritabanında yetkisi olan login’lerin yeni instance’a taşındığını göreceksiniz.

 

Fakat burada dikkat etmeniz gereken önemli bir nokta var. SQL Server güvenlik gereği dacpac veya bacpac dosyalarında şifre saklamaz. Dacpac veya bacpac dosyalalarını deploy ya da import ettiğimizde yeni bir şifre genarete ederek login’i yeni instance üzerinde oluşturur ve disable eder. Bu yüzden login’i enable etmeli ve eski şifreyi yeniden set etmelisiniz.

 

Eski instance’ta bazı değişiklikler yaptıysanız ve yeniden aktarmak yerine sadece bu güncellemeleri aktarmak istiyorsanız DAC’ın Upgrade Data-tier Application özelliğini kullanabilirsiniz. Detayları “Upgrade Data-tier Application ile Veritabanınızı Güncelleyin” isimli makalede bulabilirsiniz.

Loading

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir