Multi-Subnet Cluster

13 Ara by NURULLAH ÇAKIR

Multi-Subnet Cluster

Multi-Subnet Clustering yapısı Disaster Recovery Çözümlerinde karşımıza çıkar. Cluster’daki node’ların farklı subnet’lerinin olmasıdır. Farklı subnet’lere sahip bu node’lar aynı lokasyonda da olabilir ama disaster recovery yapacaksanız farklı bir lokasyonda olması gerekir.

 

Aşağıdaki resimde 2 node’lu bir Multi-Subnet Cluster örneği görebilirsiniz.

 

 

Multi-Subnet Cluster default olarak RegisterAllProvidersIP’ı enable eder. Offline ve online IP adresleri DNS’e kaydedilir. Uygulama kaydededilmiş bütün IP adreslerini dns server’dan alır ve sırayla bağlanmaya çalışır. Bu şekilde olası bir felaket durumunda ankaradaki veri merkeziniz hizmet veremez duruma geldiğinde veritabanlarınız istanbuldaki farklı subnet’te olan veritabanı sunucunuzdan dns beklemesi olmadan hizmet verebilir.

Uygulamalar connection string’lerinde “MultiSubnetFailover=True” parametresini kullanırlarsa dns server’da kaydededilmiş bütün IP adreslerini  alır ve eş zamanlı bir şekilde bağlanmaya çalışır ve ilk cevap veren IP’ye bağlanır. Connection string’e eklenen bu parametre uygulamanın bağlantı süresindeki gecikmeyi önler.

SQL Server üzerinden Always ON Availaibility Group oluşturursanız RegisterAllProvidersIP default olarak enable olur ve windows cluster’ı validate ettiğinizde aşağıdaki uyarıyı verir.

“The RegisterAllProvidersIP property for network name ‘Name: ‘ is set to 1. For the current cluster configuration this value should be set to 0.”

Availability group bazında RegisterAllProvidersIP değerini 0 olarak değiştirmek için “Availability Group Bazında RegisterAllProvidersIP Değerini 0 Olarak Set Etmek” isimli makalemi okumanızı tavsiye ederim.

Windows Cluster’ın nasıl validate edeceğinizi ise “Validate Windows Cluster Configuration” isimli makalemde bulabilirsiniz.

Loading

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir