ASM failure group

3 Eyl by Ahmet Duruöz

ASM failure group

Failure group , ASM disk gruplarındaki disklerde yaşanacak sorunlara karşı korunma amaçlı tanımlanmaktadır. ASM disk gruplarındaki redundency tanımına bağlı olarak kopyalanan blokların hangi diskte kopyalanmayacağını failure group tanımı ile belirtiyoruz. Exadata olmayan ortamlarda failure grup tanımlanmadıysa her disk için failure grup kendisidir. Bu durumda bir disk üzerindeki bir blok mutlaka , failure grubu farklı bir diske kopyalanır. Exadata ortamında, her cell node’daki diskler için failure grup , cellnode’un kendisidir. Bu sayede cellnode kapandığında buradaki bloklar mutlaka başka bir cellnode üzerinde olduğundan cellnode kapansa bile sorun olmayacaktır.

Failure grup tanımlarını,  bir disk grubu oluştururken verebiliriz.

Normal redundency olacak şekilde bir disk grup oluşturacağımızı varsayalım. Storage tarafında iki controller üzerinden gösterilen disklerimiz olsun. Yeni disk ünitelerinde vbir controller gittiğinde tüm diskler diğer controller üzeirnden de erişilebilir ama bu şekilde olmayan bir storage olduğunda , bir controller üzerindeki disklerdeki blokların diğer controller üzerindeki disklerde de oluşması için aşağıdaki gibi bir disk grubu oluşturabiliriz.

3 failure grup ve normal redundancy olan bir disk grubunu aşağıdaki gibi oluşturabiliriz.

CREATE DISKGROUP DATA NORMAL REDUNDANCY
  FAILGROUP fg1 DISK
    '/dev/sda' NAME disk1,
  FAILGROUP fg2 DISK
    '/dev/sdb' NAME disk2,
  FAILGROUP fg3 DISK
    '/dev/sdc' NAME disk3
  ATTRIBUTE 'au_size'='4M',
    'compatible.asm' = '11.2', 
    'compatible.rdbms' = '11.2',
    'compatible.advm' = '11.2';

Bu disk grubundaki failure grup tanımlarına göre , /dev/sda  diskindeki blokların kopyası /dev/sdb ya da , /dev/sdc disklerinde olacaktır. Ama /dev/sda disklerindeki blokların kopyası hiç bir zaman bu disk üzerinde olmayacak. Normal redundancy için durum bu şekilde. 

 Bu disk grubundaki blok dağılımı aşağıdaki resimdeki gibi olacaktır. 

 

 

 

Bu disk grubundan bir disk gittiğinde , veri kaybı olmadan , disk grubu kullanılabilir durumda olacaktır.

 

 

 

External redundancy kullanılmayan bir disk grubundaki disklerin aynı boyutta olması ve aynı sayıda diske sahip failure gruplarının olması önerilmektedir. Bu durum 12c versiyonunda zorunludur. Aksi bir davranış durumunda , yer problemleri oluşabilir. Farklı boyutta diskler olan farklı failure gruplardaki diskler arasında blokların kopyasını oluşturmak tüm bloklar için mümkün değildir.

Loading

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir