Oracle Cloud ortamdaki veritabanı sunucusuna SSH ile bağlanılması

19 Oca by Ahmet Duruöz

Oracle Cloud ortamdaki veritabanı sunucusuna SSH ile bağlanılması

Oracle Cloud ortamdaki veritabanı ya da diğer linux sunuculara ssh private key kullanılarak bağlantı sağlanabilir. Sunucu ya da database deployment oluşturulduğunda belirttiğimiz public key için olan private key kullanılarak , Putty ile bağlantı sağlamak için aşağıdaki adımlar izlenebilir.

Eğer bağlanmak istedğimiz sunucu veritabanı sunucusu ise , sunucuya ait public ip bilgisine Oracle Database Cloud Service sayfasından ilgili deployment detaylarından erişebiliriz.

Putty ana ekranında , ip bilgisi ssh port bilgisi (varsayılan değer 22 dir) eğer kayıt edeceksek sunucu ile ilgili bir isim girilir.

Sonrasında Connection –> SSH –> Auth ekranından oluşturduğumuz private key dosyasının tam yolu Private key for authentication alanına Browse butonuna tıklanarak dosyamızın yeri girilir. Public ve private key oluşturmak için Oracle Cloud ortamdaki sunucular için gerekli olan ssh key pair oluşturulması başlıklı makaleyi inceleyebilirsiniz.

Sessions ekranından Save butonu ile bilgiler kayıt edilir. Aynı ekrandaki Open butonu ile sunucuya bağlantı sağlanır.

Bağlantı isteği gönderildiğinde yukarıdaki gibi uyarı çıkacaktır. Bunu Evet (Yes) butonuna tıklayarak geçip, kullanıcı adı giriş ekranı açılır. Veritabanı sunucularımıza ssh ile bağlantı sağlamak için iki kullanıcı adı geçerlidir. Sunucuya OPC ya da ORACLE kullanıcıları ile bağlantı sağlanabilir. OPC kullanıcısının sudo yetkisi olduğundan root ile işlemler yapılacak ise opc kullanıcısı ile , veritabanı ile ilgili işlemler yapılacak ise oracle kullanıcısı ile bağlantı sağlanmalıdır. Sadece kullanıcı adı belirtilerek bağlantı sağlanabilir.

Opc kullanıcısı ile bağlandıktan sonra root kullanıcısına “sudo su – ” komutu ile geçilebilir.

Loading

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir