Linked Server’a yeni bir login tanımlamak

2 Eyl by NURULLAH ÇAKIR

Linked Server’a yeni bir login tanımlamak

Daha önce Oracle’a bağlanacak bir linked server tanımlama işlemine “SQL Server’dan Oracle’a bağlanacak bir Linked Server tanımlamak” isimli makalemde değinmiştim. Şimdi ise tanımlamış olduğumuz bu linked server’a yeni bir SQL Login’i yetkilendirme işlemini anlatacağım.

 

 

Örneğin deneme isimli bir linked server tanımlamış olalım. Tanımlama esnasında da denemeUser’a linked server’ı kullanma yetkisi verdiğimizi düşünelim. denemeUser’ın sahibi denemeUser uygulamayı kullanan login olduğu için bu login’in şifresini başkasına vermek istemeyecektir. Ve bu yüzden linked server’ı kullanma yetkisi olan yeni bir login isteyebilir.

Böyle bir durumda Login oluşturmakla ilgili makalemde anlattığım gibi login’i oluşturuyoruz ve tanımladığımız linked server’a SSMS üzerinden Server Objects->Linked Servers altından ulaşıyoruz ve sağ tıklayıp properties diyoruz.

 

Açılan sekmede sol taraftan security tab’ına geliyoruz ve Local Login kısmında yetkilendirmek istediğimiz login’i seçiyoruz. Daha sonra remote user kısmına oracle tarafında yetkilendirilmiş şifreyi, Remote Password kısmına da oracle tarafındaki kullanıcının şifresini giriyoruz. Ok’e tıkladığınızda size bir hata verebilir. Bunun sebebi genellikle sizin kullandığınız login’in sysadmin bile olsanız bu linked server’ı kullanma yetkisinin olmamasıdır. Test etmek için kendi kullandığınız login’i de aynı şekilde ekleyip ok’e tıkladıktan sonra linked server’a sağ tıklayıp test connection diyebilirsiniz.

 

Önemli bir nokta olarak For a login not defined in the list above, connections will: kısmının altındaki seçeneklerde her zaman Be made using the login’s current security context’i seçmelisiniz. Bu şekilde hedefte yetkili olmayan hiçbir lokal login bu linked server’ı kullanamayacaktır. Bu durum özellikle SQL Server’dan SQL Server’a linked server tanımlandığında çok önem kazanacak. Bir sonraki makalemde de bunu anlatıyor olacağım.

 

Loading

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir