sp_configure(SQL Server’da Server Seviyesinde Konfigurasyonlar)

6 Eyl by NURULLAH ÇAKIR

sp_configure(SQL Server’da Server Seviyesinde Konfigurasyonlar)

Öncelikle detaylı konfigurasyon yapabilmek için aşağıdaki script’i çalıştırıyoruz.

 

sp_configure 'show advanced options',1
reconfigure

Bu scriptten sonra sadece sp_configure’ü çalıştırıyoruz.

 

Benim yaptığım default ayarlar aşağıdaki gibi. Her bir ayarı teker teker yapmamız gerekiyor.

 

MAXDOP(Maximum Degree Of Parallelism): sunucuya gelen isteklerin cpu üzerindeki paralellik seviyesini belirtir. Default olarak 0 dır. Gelen sorgu çeşidine göre sql server paralellik seviyesine kendi karar verir. Örneğin bir sorgu tek core üzerinde çalışırken başka bir sorgu 8 core üzerinde aynı anda çalışabilir. Bu tamamen sistemde çalışan veritabanlarına gelen sorguların yapısına bağlıdır. Genellikle KDS sistemlerinde paralellik sevivesi fazla olduğunda sistem daha performanslı çalışır. OLTP sistemlerinde ise paralellik seviyesi 1 olduğunda iyi çalışır. Genel anlamda SQL Server default ayarlarla iyi çalışır fakat MAXDOP ayarı buna dahil değildir. MAXDOP seviyesi sisteme bağlı bir değişken olduğu için kendiniz en uygun MAXDOP seviyesini belirlemelisiniz. Her sistemin maksimum performansını küçük değişikliklerle test ederek optimum paralellik seviyesini bulmanız gerekir. Aşağıdaki şekilde set edebilirsiniz.

sp_configure 'max degree of parallelism',1
reconfigure
GO

MAX SERVER MEMORY: SQL Server Memory’i çok sever. Ve siz bir limit set etmezseniz memory’nizi tamamen tüketebilir. Bu yüzden işletim sisteminiz darboğaza girebilir. İşletim sisteminin sıkıntı yaşamayacağı kadar memory’i işletim sistemine ayırmak için bu ayarı set etmelisiniz. Örneğin 64 GB belleğe sahip bir sunucuda benim set edeceğim MAX SERVER Memory 56 GB filan olacaktır. Belki 60 set etseniz yine problem yaşamazsınız ama ben işletim sistemine biraz hareket alanı bırakmayı tercih ediyorum. MAX Server Memory ile beraber işin içine Lock Pages In Memory gibi kavramlar da giriyor. Birden fazla instance varsa burada yapılması gereken ayarlar da var. Detaylar için “Numa Nodes, MAX/MIN Server Memory, Log Pages In Memory ve MAXDOP” isimli makalemden faydalanabilirsiniz.

 

sp_configure 'max server memory (MB)',5000(5 GB demek. Siz de kendi sistemine göre set etmelisiniz)
reconfigure
GO

Backup Compression Default: Alacağınız backupların default olarak sıkıştırılarak alınmasını sağlar.

 

sp_configure 'backup compression default',1
reconfigure
GO

Fill Factor: Indexleriniz Rebuild olurken Fill Factor ayarlarınızın default olarak siz rebuild esnasında set etmesenizde set edilmesini sağlar.

sp_configure 'fill factor (%)',90
reconfigure
GO

CLR: .net ile derlediğiniz kodlarınızı sql server üzerinde çalıştıracaksanız bu dll’leri sql serverda çalıştırabilmek için bu özelliği aktif etmeniz gerekir.

 

sp_configure 'clr enabled',1
reconfigure

GO

DAC(Dedicated Admin Connection): SQL Server’a kullandığı portlardan hiçbir şekilde erişilemediğinde veritabanı yöneticisinin sorunu çözmek için özel bir port üzerinden bağlanması gerekebilir. Bu şekilde bağlantı yapabilmek için bu özelliği aktif etmeniz gerekir. Detayları “DAC(Dedicated Admin Connections)” makalemizde bulabilirsiniz.

sp_configure 'remote admin connections',1
reconfigure
GO

 

Loading

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir