SQL Server’ın CPU’nun Tamamını Kullanamaması ve Edition Upgrade

17 Oca by NURULLAH ÇAKIR

SQL Server’ın CPU’nun Tamamını Kullanamaması ve Edition Upgrade

SQL Server 2012 ile beraber Enterprise Edition sürümünde lisans ile ilgili bir değişiklik oldu. İki adet Enterprise Edition Modeli var. Bir tanesi Enterprise Edition with Server + Client Access License (CAL), diğeri de enterprise edition: core based licensing.

 

Eğer kurulumu Enterprise Edition with Server + Client Access License (CAL) ile yaptıysanız instance başına 20 core’dan fazla cpu kullanamıyorsunuz. Buda cpu’nuzun tamamını kullanmanızı engelleyebiliyor. Ve instance açılışında aşağıdaki gibi bir uyarı veriyor.

 

SQL Server detected 4 sockets with 15 cores per socket and 30 logical processors per socket, 120 total logical processors; using 40 logical processors based on SQL Server licensing. This is an informational message; no user action is required.

 

Instance’ın sunucudaki tüm cpu’yu kullanabilmesi için Edition Upgrade yapılması gerekir. Edition Upgrade işlemi sql server’ın upgrade edilmesi değildir. Yapacağımız işlem sadece lisanslama modelini değiştirecek aslında. Bu yüzden güvenlidir. Ama Always On ya da diğer HA(High Availability) seçeneklerinden birini kullanmıyorsanız sisteminizde kesinti almanız gerekir. Genelde bütün sistemlerimde Always ON kullandığım için bu makaleyi de Always ON olan bir sistem için anlatacağım.

 

Öncelikle secondary instance’da edition upgrade’i yapacağız. Sonra primary instance üzerindeki tüm AG(Availability Group)’leri secondary instance’a failover yapacağız. “SQL Server Availability Group Failover İşlemi” isimli makalemde güvenli failover işleminin detaylarını bulabilirsiniz.

 

Failover işleminden sonra primary secondary haline, secondary’de primary haline gelmiş olacak. Secondary haline gelen instance’ta da edition upgrade işlemini gerçekleştireceğiz. Ve tekrar failover yapacağız. Bu şekilde işlemimiz tamamlanmış olacak.

 

Sözlü olarak adımları anlattık, peki edition upgrade işlemi nasıl yapılacak?

 

Öncelikle Enterprise Core Edition’ı indiriyoruz ve setup dosyasına yeni kurulum yapıyormuş gibi sağ tıklayarak Run As Administrator diyoruz.

 

 

Açılan ekrandan sol taraftaki Maintenance sekmesine tıklıyoruz ve karşımıza gelen ekrandan Edition Upgrade diyoruz.

 

Gelen ekranda indirdiğiniz setup dosyası lisanslı ise Product Key gelir. Enter the product key seçili iken next diyerek ilerliyoruz.

 

 

Gelen ekranda I accept licence terms diyerek next diyoruz.

 

 

Bir sonraki ekranda Edition Upgrade yapmamıza engel bir şey olup olmadığını kontrol ediyor ve bir problem yoksa otomatik olarak bizi edition upgrade yapacağımız instance’ı seçeceğimiz ekrana getiriyor.

Ben default instance’ı edition  upgrade yapacağım için MSSQLSERVER’ı seçiyorum ve next diyorum.

Next next diyerek ilerliyoruz ve en son upgrade diyerek işlemi tamamlıyoruz.

Loading

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir