Kurulum Esnasında Tempdb Ayarlarını Yapmak(Database Engine Configuration)

8 Kas by NURULLAH ÇAKIR

Kurulum Esnasında Tempdb Ayarlarını Yapmak(Database Engine Configuration)

Tempdb yoğun kullanılan sistemler için çok önemli bir sistem veritabanıdır. Eğer doğru konfigüre edilmezse sistemde çok ciddi performans problemlerine yol açabilir. SQL Server 2016 ile beraber kurulum aşamasında Tempdb veritabanı için ayrıca konfigürasyon yapabiliyoruz. “Sistem veritabanları” isimli makalemde tempdb’yi nasıl yapılandıracağınız hakkında detay bulabilirsiniz.

 

Bu makalede kurulum aşamasında gelen tempdb konfigürasyonunda tempdb ayarlarının nasıl yapılacağını anlatacağım.

 

SQL Server 2016 kurulumu yaparken Database Engine Configuration kısmına geldiğinizde Tempdb sekmesine geçiyoruz ve aşağıdaki gördüğünüz alanlardan tempdb file sayısını, initial size’ını, auto growth’unu data ve log dosyalarının path’lerini  ayarlayabiliyoruz.

 

Genelde sisteminizdeki cpu sayısı kadar tempdb file sayısı set etmeniz önerilir. Bu şekilde birden fazla sayıda set edimiş tempdb file sayısı tempdb’de oluşabilecek contention’ın önüne geçer. Çok fazla sayıda oluşturmanız da kötü yönde etki yapabilir. Ben şahsen bugüne kadar 8 cpu’lu bir makine de 8 ya da 16 tane tempdb file oluşturdum ve bir sıkıntı yaşamadım.

 

Yeni aldığım bir sistemde tempdb’de ciddi anlamda bir contention yaşanıyordu ve ilk yaptığım şey tempdb file sayısını arttırmaktı. Bunun sonucunda problem çözülmüştür.

 

Aşağıda, kurulum esnasında tempdb konfigürasyonunu yapacağınız ekranı görebilirsiniz.

Loading

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir