Exadata’da dcli kullanarak şifresiz ssh nasıl kurulur?

7 Mar by Ahmet Duruöz

Exadata’da dcli kullanarak şifresiz ssh nasıl kurulur?

Exadata kurulumu sorasında compute node ve cell node’lar arasında şifresiz ssh bağlantısı kurulmasına rağmen , sonradan yaşanan sorunlar sebebiyle bu bağlantı bozulabilmektedir. Infiniband switch’lere yama uygularken de öncelikle şifresiz ssh bağlantısının yapılabiliyor olması gerekmektedir.

Bu işlemleri dcli ile basitçe yapabiliriz.

Öncelikle şifresiz ssh bağlantısı yapılacak sunucu yada switch’leri içeren bir dosya oluşturulmalıdır. Örneğin all_group ismiyle aşağıdaki gibi bir dosya oluşturulabilir. Dosyada sunucu isimleri kısa formatta olmalı ve DNS ile bu isimler çözülebiliyor olmalıdır.

dbnode1
dbnode2
cellnode1
cellnode2
cellnode3
ibswitch1
ibswitch2

Sonrasında hangi kullanıcı ile bağlantı yapılmak isteniyorsa , genellikle root olacaktır , o kullanıcı ile aşağıdaki komut çalıştırılarak SSH için kimlik doğrulama anahtarları oluşturulur.

# ssh-keygen -t rsa

Sonrasında bu anahtarlar all_group ismiyle oluşturduğumuz dosyada yer alan tüm sunuculara dağıtılır. Komut çalıştırıldığında sunucuların şifrelerini girmeniz istenecektir.

# dcli -g ./all_group -l root -k -s '-o StrictHostKeyChecking=no'

Son olarak şifresiz giriş kontrol edilir. Aşağıdkai komut ile sunuculardaki tarih sorgulanabilir. Tüm sunuculardaki tarihler görüntülenirse , şifresiz ssh bağlantısında sorun yoktur diyebiliriz.

# dcli -g all_group -l root date

Loading

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir